Buehler_Intro_web.jpg

News De Generatie “Superuser”

De Bühler Group loopt voorop met het digitaliseren van zijn productieprocessen. De modernisatie van de Appenzellfabriek met behulp van Bystronic technologie verhoogt niet alleen de efficiëntie, het trekt ook een nieuwe, jonge generatie machineoperators aan.

De Appenzellfabriek van de Bühler Group creëert banen voor de digitale generatie – de generatie die van jongs af aan is opgegroeid met computers en alle andere digitale technieken. En dit verbaast niemand: het familiebedrijf, opgericht in 1860, heeft zich altijd weten te onderscheiden door voorop te lopen op het gebied van innovatie en door nieuwe markten te veroveren met innovatieve producten. De Bühler Group is de marktleider in vele sectoren: over de hele wereld worden hun technologieën gebruikt voor het verwerken van voedsel in meelfabrieken, brouwerijen en chocoladefabrieken. Elke dag verzekeren hun oplossingen een gezond en veilig dieet voor twee miljard mensen en helpen ze voorzien in mobiliteit voor een miljard mensen, wereldwijd. Recent hebben ze ook nieuwe technologieën weten te verwerven, bijvoorbeeld nieuwe apparaten voor de wafelproductie en nieuwe productieoplossingen voor accu’s.

De Bühler Group loopt niet alleen met nieuwe producten vooraan op het gebied van innovatie, maar ook met het digitaliseren van hun productieprocessen. Vanaf het begin van 2018, toen het verwerkingsproces van plaatmetaal volledig was gemoderniseerd, is de Appenzellfabriek een van de vlaggenschippen van de Bühler Group. Terwijl de hoofdfabriek in de nabijgelegen gemeente Uzwil zich concentreert op serieproductie, worden de speciale onderdelen gemaakt in Appenzell, bijvoorbeeld reserveonderdelen voor oudere modellen die niet langer in serie worden geproduceerd. Dit resulteert in 80 werknemers die gewend zijn aan een hoge mate van flexibiliteit en die in staat waren om snel vertrouwd te raken met de nieuwe kantbanken en het automatische opslag-, snij- en sorteersysteem. 

Pagina delen

Maurus Koller belongs to the “Superuser Generation” at the Bühler plant in Appenzell.

Maurus Koller behoort tot de “Superuser” generatie in de Appenzellfabriek van Bühler.

Veelzijdige automatisering voor snijden

 

 

“Mijn baan was ooit fysiek zeer uitdagend,” zegt Maurus Koller. Zijn baan bevatte regelmatig laswerk, het was zwaar werk. “Nu zijn mentale taken belangrijker.” De 30 jaar oude fabriekstechnicus is de “superuser” voor het nieuwe lasersnij- en sorteersysteem van de Bühler fabriek in Appenzell. Het nieuwe gereedschap in de gereedschapskist van Koller: de muis. Met drag-and-drop op het scherm distribueert hij metalen onderdelen van de ByStar Fiber 4020 lasersnijder naar de wachtende pallets. Het automatische sorteersysteem voert zijn opdrachten uit. “Hier zie ik met eigen ogen wat ik leer tijdens mijn opleiding”, zegt Koller, die een opleiding volgt tot werktuigbouwkundig technicus, hier refererend aan de digitalisatie van de industrie.

Voor de digitalisatie van de snijprocessen opteerde Bystronic voor een individueel aangepaste oplossing. Het belangrijkste kenmerk: de combinatie van Bystronic technologie met machines van derde partijen. Bijvoorbeeld, het sorteersysteem werd geleverd door het dochterbedrijf van Bystronic, FMG. Het functioneert volledig automatisch: een robotarm gebruikt vacuüm zuignappen die metalen platen oppakken van de verlengde cassettes van het FMG opslagsysteem, dat al een aantal jaar geleden geïnstalleerd is.

Een inkjetprinter die speciaal voor de Bühler Group geïntegreerd was in het systeem markeert de geplande metalen onderdelen op de plaat metaal met een barcode, voordat ze gesneden worden. Dit zorgt ervoor dat de productiedocumentatie gedigitaliseerd kan worden. Op dit moment wordt elk gesneden onderdeel dat het proces door gaat bijgehouden op een orderformulier. In de toekomst zullen de werknemers de mogelijkheid hebben om processtappen direct op het onderdeel te registreren door simpelweg de barcode te scannen.

Voor onderdelen die later in elkaar geschroefd worden, zorgt een op maat gemaakt portal op het sorteersysteem ervoor dat er draden gesneden worden, voordat de onderdelen in hun vorm gesneden worden. Tijdens het daaropvolgende snijproces houdt het lasersnijsysteem rekening met de resulterende buigtoleranties. Na het snijden worden de plaatwerkdelen geplaatst op de toegewezen pallets, die dan weer doorgestuurd worden naar het volgende werkstation. Het sorteersysteem lost de reststukken in een container. Na de laser verwijdert een Ernst ontbraammachine eventuele onregelmatigheden die optreden tijdens het snijden aan de randen van de platen metaal – iets wat de Bühler werknemers voorheen met de hand moesten doen.

Mike Zwissler is programming the Xpert bending machines offline at the screen.

Mike Zwissler programmeert de Xpert kantbanken offline op de computer. 

Pagina delen