Titelbild_Philipp-Burgener.JPG

News Eigen productie van stikstof met behulp van een N₂-generator

…, dit is nu mogelijk dankzij Bystronic. En in zo'n hoge kwaliteit als nodig is voor het snijden van alle soorten plaatwerk. In samenwerking met Airco bieden wij een oplossing voor de eigen productie van nagenoeg 100% zuivere stikstof.

Tot nu toe waren plaatbewerkingsbedrijven genoodzaakt de stikstof die nodig is voor het lasersnijden in te kopen bij externe leveranciers. Voor eigen productie biedt Bystronic nu, samen met zijn partner Airco Systemdruckluft GmbH uit Frankfurt am Main, een oplossing die zeer aantrekkelijk is vanuit zowel kosten- als milieuoogpunt. Dit stelt onze klanten in staat om een ​​nog grotere onafhankelijkheid te bereiken terwijl ze slechts zoveel stikstof produceren als ze daadwerkelijk nodig hebben. Philipp Burgener, algemeen directeur van Bystronic Zwitserland en Zuid-Afrika, benadrukt de voordelen in een interview.

Hoe reageren klanten van Bystronic op de nieuwe oplossing voor de eigen productie van stikstof?

Met veel enthousiasme, want ineens zijn ze volledig autonoom. Ze hoeven niet meer te wachten tot vrachtwagens vloeibare stikstof leveren, die vervolgens moet worden omgezet in gas. Dit heeft al geleid tot nieuwe klanten, omdat we hen in staat stellen nieuwe wegen in te slaan en zelf stikstof te produceren voor alle snijdiktes. Diverse klanten in de VS, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Nederland, Israël en vele andere landen hebben al een van onze generatoren gekocht.

Welke voordelen biedt de eigen productie van stikstof voor de klant?

Het is niet alleen logisch om uw eigen stikstof te produceren, het weerspiegelt ook de tijdgeest. Idealiter installeren onze klanten zonnepanelen op het dak van hun fabriek en genereren ze zo koolstofvrij stikstof. Deze energiezuinige oplossing biedt niets anders dan voordelen: er hoeft geen gas meer getransporteerd te worden (geen CO₂-uitstoot), u genereert slechts zoveel stikstof als u daadwerkelijk nodig heeft en alle extra kosten die voorheen werden gemaakt (huurprijs voor de stikstoftank, tol voor zware voertuigen voor het transport en monitoring op afstand) worden geëlimineerd.

Nog een voordeel: de volledige planningsgoedkeuringsprocedure voor de installatie van een gastank en de noodzakelijke constructie van funderingen en beschermingshekken is niet langer nodig. U werkt volledig autonoom en draagt bij aan de bescherming van het milieu. En natuurlijk functioneren de zonnepanelen ook in het weekend. De opgewekte energie kan gedurende de week worden opgeslagen en gebruikt voor het snijden van plaatwerk.

Philipp Burgener, Managing Director of Bystronic Sales AG, in front of the nitrogen generator in the Experience Center in Niederönz, Switzerland.

Philipp Burgener, algemeen directeur van Bystronic Sales AG, voor de stikstofgenerator in het Experience Center in Niederönz, Zwitserland.

Met het Duitse bedrijf Airco wist Bystronic een exclusieve partner te krijgen.

Ja, we werken zeer nauw samen met Airco. Airco deelt de waarden van Bystronic en is ook erg oplossingsgericht, daarom passen we heel goed bij elkaar. Om dikkere metalen platen te kunnen snijden, hebben we stikstof van de hoogste kwaliteit nodig, en met onze partner hebben we precies dit bereikt. De stikstof die we produceren met de generatoren is nagenoeg 100% (99,9999%) zuiver met een gasdruk van bijna 30 bar. Dit wordt kwaliteit 6.0 genoemd.

Met 2,8m³ lucht produceren we 1m³ stikstof, wat de klant slechts ongeveer 5 cent kost. Met deze oplossing zijn wij marktleider.

Welke aanvullende toekomstplannen heeft Bystronic voor de generator?

In de toekomst willen we het merendeel van onze lasersnijsystemen uitrusten met een stikstofgenerator en zijn we al op een veelbelovende weg: vier op de vijf aankopen van lasersnijmachines in Zwitserland hebben al een stikstofgenerator. Als klanten niet vastzitten aan stikstofcontracten op lange termijn, wordt het de hoogste tijd dat ze hun snijgas zelfstandig, kosteneffectief en op een milieuvriendelijke manier produceren. Geïnteresseerde klanten kunnen de stikstofgenerator nu bekijken in het Experience Center in Niederönz, Zwitserland, bij onze dochteronderneming Bystronic Benelux in Nederland en bij Bystronic in Tsjechië.

Voor ons is dit een duidelijke stap voorwaarts in onze evolutie om leverancier te worden van end-to-end-oplossingen. Hier fungeren wij als hoofdaannemer en kunnen we onze klanten nu een compleet pakket aanbieden dat zich al bewezen heeft op de markt.

Goed om te weten: Stikstof als snijgas

Bij het lasersnijden wordt snijgas gebruikt om ervoor te zorgen dat zowel de laser als de metaalplaat altijd vrij blijven van vervuiling. Stikstof wordt gebruikt voor wat bekend staat als smeltsnijden, terwijl zuurstof wordt gebruikt voor vlamsnijden. Stikstof biedt een groot voordeel: het elimineert oxidatie en verbetert zo de oppervlaktekwaliteit.